Wijk bij Duurstede/Cothen, 28 april 2021. De geplande biovergister in Cothen is binnenkort weer onderwerp van gesprek in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede. Stichting Behoud het Weteringgebied heeft samen met andere organisaties en belanghebbenden een intrekkingsverzoek voor de vergunningen van de biovergister opgesteld. Op www.behoudhetweteringgebied.nl kunt u alle informatie en formulieren vinden om evt. mee te tekenen.

Windmolens in Wijk

Plaatsing van middelgrote (agrarische) windmolens zou mogelijk gemaakt worden via een voorgesteld nieuw paraplubestemmingsplan. Wij zijn hierop tegen omdat dit onvoldoende bescherming geeft aan kwetsbare flora, fauna en volksgezondheid. Onze ingediende zienswijzen worden binnenkort beantwoord door de gemeente en onze protesten zijn volgens vertegenwoordigers deels meegenomen in de aanpassing van het plan, dat begin juli naar de Raad gaat. In mei volgt hierover een informatiebijeenkomst. We volgen dit met zorgvuldige interesse. Het College houdt het Wijkse RES-bod op 60 ha zonnevelden. Er worden voorlopig geen locaties voor mega windturbines vastgesteld. Begin oktober bespreekt de Raad het RES-bod. Elke 2 jaar wordt de RES aangepast. De in het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garantie of bescherming voor de toekomst, dus ook hier is waakzaamheid geboden.

Windmolenborden

Voor nu lijken onze collectieve inspanningen positief resultaat te hebben geboekt. We volgen alle ontwikkelingen op de voet. We vragen onze ondersteuners om de windmolenborden voor nu weg te halen en te bewaren voor het geval we ze in de toekomst weer nodig hebben (hopelijk is dit niet nodig). Heeft u daarbij hulp nodig, dan horen we dat graag. We wensen iedereen toe nu optimaal te genieten van de lente schoonheid van ons unieke Weteringgebied. De prachtige vergezichten, lente bloemen en dierenrijkdom zijn iedere dag opnieuw een levend bewijs dat dit gebied onze actieve ondersteuning en bescherming waard is.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha